Strach a úzkosť

Strach a úzkosť ako súčasť stresovej reakcie K tomu, aby sme pochopili, prečo pri sociálnej fóbii dochádza k výrazným telesným prejavom, si potrebujeme vysvetliť, čo je to stresová reakcia.

Spojenie automatických myšlienok s emóciami




Okrem vedomej nervovej činnosti existuje činnosť automatická, riadená vegetatívnym nervovým systémom, ktorý riadi a reguluje telesné zmeny v tele, a to automaticky. Je to napríklad srdcovej akcie, dýchanie, krvný tlak, zažívacie pochody a pod

Vegetatívny nervový systém má dve zložky - sympatikus a parasympatikus, ktoré sa vzájomne dopĺňajú a v rade telesných systémov majú opačné účinky.

V stave úzkosti sa rýchlo aktivuje sympatikus. rozbieha sa stresová reakcia. Začneme zrýchlene povrchovo dýchať, rozbúši sa nám srdce, cítime stúpajúce napätie vo svaloch, mravčanie , teplo v žalúdku, začneme sa potiť a niekedy musíme náhle na záchod.

To spôsobuje sympatický nervový systém - Pripravuje nás na boj alebo útek. Keď pocit ohrozenia prestane, po nejakej dobe sa tieto funkcie normalizujú.

Niektoré účinky sympatika a parasympatika

sympatikus

  • zrýchľuje srdcovú činnosť
  • zvyšuje potenie
  • zrýchľuje dýchanie
  • zvyšuje svalové napätie 


Parasympatickus

  • spomaľuje činnosť srdca
  • znižuje potenie
  • spomaľuje potenie
  • znižuje napätie vo svaloch


Táto reakcia je veľmi dôležitá pre náhle fyzické ohrozenie - napr vo chvíli, keď si všimneme, že sa na nás rúti auto. Vedie k rýchlej automatickej reakcií umožňujúci únik z danej situácie. rovnakým spôsobom však reagujeme aj vo chvíli, keď na niečo nepríjemné myslíme alebo keď sa odsudzujeme v nejakej medziľudskej situáciu.

Automatická stresová reakcia nám bráni myslieť v takých situáciách jasne a správať sa primerane. Opakovaním stresovej reakcie v určitých situáciách vzniká precitlivenosť a postupne sa úzkostnej telesné reakcie môžu objavovať vo čoraz menej náročných situáciách.

Telesné príznaky sociálnej fóbie sú typickými príznakmi stresovej reakcie. Úzkosť aj strach zasahujú celý organizmus. Zrazu reagujeme psychicky (myšlienky a emócie), telesnými príznakmi (červenanie, búšenie srdca) i správaním (stŕpntia, útek zo situácie).

#11