Sociálna fóbia liečba

Hoci je rad ľudí presvedčená, že sociálna fóbia je rys ich povahy, a preto s tým nemôžu nič robiť, nie je to pravda.

Sociálna fóbia je dobre liečiteľná úzkostná porucha. možnosti liečby sú v zásade dve, obe veľmi úspešné:

• liečba liekmi (najmä antidepresívami);
• psychoterapia (najmä kognitívno-behaviorálna terapia).

Samotná liečba liekmi ukazuje výrazné zlepšenie až u 70-80% chorých. Podobných výsledkov dosahuje kognitívno-behaviorálnej terapia. Ak liečba jedným spôsobom nepomohla, je možná aj kombinácia oboch prístupov.

Ako rozrušiť bludný kruh sociálnej fóbie? 


Ak chceme rozrušiť bludný kruh sociálnej fóbie, máme rad možností:
• Vyhýbať sa všetkým obávaným sociálnym situáciám - to však povedie k izolácii.
• Lieky - pri ich užívaní sa zmení biochemická nerovnováha v mozgu a tým sa zníži úzkosť.

 Ťažšie cesta je naučiť sa zvládať svoju úzkosť a strach zo sociálnych situácií pomocou expozícií - postupného vystavovanie sa obávaným situáciám, ktoré musia prebiehať od ľahších krokov k zložitejším, hierarchicky usporiadane.

• Kognitívna rekonštrukcia - postupná zmena myšlienok o tom, čoho sa bojíte. Pri kognitívne rekonštrukcii sa človek učí zbavovať sa iracionálnych myšlienok typu :  Určite pred ním vyzerám hrozne!nahrádzať ich myšlienkami viac zodpovedajúcimi danej situácie - konštruktívnymi myšlienkami.

• Pre radu ľudí so sociálnou fóbiou JE potrebné naučiť sa novým sociálnym zručnostiam. Postupne sebe učiť správať v rôznych situáciách, ktorým sa zatiaš nevystavili. Zjednodušene povedané - naučiť sa  asertivite.

Upokojenie dychu aplikovaná relaxácia pomáha úzkostnému človeku zmierniť úzkosť znižovať svoje  napätie pred obávanou situáciou alebo priamo v nej.

Najdôležitejšie je  vystaviť sa situáciám,v  ktorých sebe bojíte, naučiť sa  im čeliť. Odborné sa  to nazýva Expozícia. Počas expozície pocítite strach sa potrebujete naučiť sa, ako ho prekonať , bez toho aby ste naň prehnane reagovali.

Po určitej dobe, Za predpokladu, že sa  obávanej situácii nevyhnete alebo z nej neutečiete, sa vaše pocity strachu znížia samé od seba.

#15